YAPISAL ÇELİKTE 

NELER YAPIYORUZ?

Üretim

Montaj

Kompozit Döşeme Paneli

PROJE

Projelendirme çalışmaları ATAÇELİK Proje Grubunda yer alan profesyonel teknik ekibin sorumluluğundadır. Ekip, proje çalışmalarının tamamında son teknoloji bilgisayar programlarıyla çalışır. Üç boyutlu çizimler sayesinde inşa edilecek binanın bütün detayları bilgisayar ekranında simüle edilir.  Malzemenin üretimi ve montajı da bu kusursuz proje üzerinden yapıldığı için hata ile karşılaşılma riski minimumdadır.
“Proje-Üretim-Montaj” sürecinin tek bir elden yürütülmesi iş akışında, proje ve yönetiminde büyük etkinlik sağlamaktadır. Birbirini anlayan genç ve deneyimli bir kadro ile muhatap olan müşteri “Proje-Üretim-Montaj” entegrasyonu sayesinde sadece bir kurum ile çalışmakta diğer tüm koordinasyon ATAÇELİK tarafından sağlanmaktadır. “Proje-Üretim-Montaj” anlayışının en önemli avantajı işin bir bütün olarak düşünülmesi nedeniyle daha sonraki aşamalarda ortaya çıkabilecek birçok sorun henüz projelendirme aşamasında çözülmektedir.

ÜRETİM

Yüksek imalat kapasitesi ve montaj kabiliyeti ATAÇELİK’ i terminler konusunda da rakipsiz hale getirmiştir ve yıllık 12.000 ton çelik yapı imalat kapasitesine sahiptir. Boyutlandırma,  bağlantı noktaları, kumlama, boyama işlemleri tam otomatik CNC hatlarda oluşturulmaktadır.
Yapısal çelik üretiminde Türkiye’de faal en yüksek kapasite ve en modern üretim hatlarından birisi ATAÇELİK tesislerinde bulunmaktadır. ATAÇELİK tarafından çizilen proje, onayı alındıktan sonra projenin imalat için detay resimleri çizilir ve kullanılacak olan malzemelerin metrajı çıkarılır.
Projeye göre belirlenen malzemeler imalatın öncelik sırasına göre sipariş edilir. Sipariş verilecek olan malzemelerin alındığı yerlerin standartlara uygunluğu, işletmenin gerekli belgeleri ve teslim alınacak malzemelerin sertifikaları ATAÇELİK tarafından sürekli izlenmektedir. Firmaya gelen malzemeler cins, kalite ve çeşitlerine göre stok alanında stoklandırılır. Projeye ait Kalite Kontrol ve Test Planına göre gerekli tüm test ve kontroller ATAÇELİK Kalite Kontrol bölümü tarafından yapılır / yaptırılır.

Stok alanından imalata alınan malzemeler önce üzerindeki pas, korozyon, yağ vs. gibi dış etkenlerden arındırmak için gerekli standartlarda kumlama işlemine tabi tutulur.
Fabrika Proje Grubu tarafından hazırlanan ön imalat dosyası ve üretim ile ilgili detay resimler ilgili bölüm sorumlularına teslim edilir.
CNC ön imalat makinelerindeki kesim ve delme işleminden sonra malzemeler taşlama, markalama ve kaynak ağzı açma işlemlerinden geçer.
Ön imalattan kesme ve delme işlemi yapılıp gelen malzemelerin çatım bölümünde kaynak öncesi çatım işlemleri gerçekleştirilir.
Daha sonra kaynak ekibi tarafından gaz altı kaynak yöntemi (MIG/MAG), elektrik ark kaynak yöntemi (E) veya toz altı kaynak yöntemi (UP) ile kaynaklar yapılır. Daha sonra mekanik temizlik yapılıp malzemeler boya bölümüne teslim edilir.
Boyanmak üzere hazır olan parçaların boyama işlemleri, boya çeşitlerine ve firmaların ilgili speklerine göre yapılır. Parçalar kuruduktan sonra, mikron cinsinden boya kalınlık ölçümleri yapılır ve malzemeler şantiyelere sevk edilmek üzere stok alanında paketlenir.

MONTAJ

Montaj programına göre fabrikadan kolon, kiriş ve aşık türü malzemelerin şantiyeye sevkiyatı yapılır. Şantiye montaja hazır değil ise imalatlar stok sahasına indirilir. Stok sahasında malzemenin birbirinden ayrı olarak koyulması ve takozlanması esastır.
Montaj için kolon ankrajları uygun torka göre sıkılır ve ikinci somunları takılır. Kolon montajı tamamlanan yerlerde kiriş veya makas montajına başlanır. Montaj işlemi bittikten sonra şantiye temizlik ve boya rötuş işlemleri gerçekleştirilir. İmalat tamamlanmış olur.

KOMPOZİT DÖŞEME PANELİ

Kompozit döşeme sistemi çok katlı çelik yapılarda kullanılan, üzerinde hareketli yüklerin taşınacağı bir döşeme sistemidir.
Sistemi çalışma prensipleri açısından iki şekilde gruplandırabilir:

1- Kompozit Döşemeler
2- Kompozit Kirişler

Kompozit Döşemeler:
Çelik yapılarda trapez sac üzerine donatılı beton dökülmesi ile teşkil edilen bir döşeme sistemidir. Kompozit döşemenin oluşturulabilmesi için kompozit panel olarak adlandırılabilecek özel bir geometriye sahip bir trapez sac kullanılması gerekmektedir. Bu geometrik özellik trapez sacın gövde kısmında bulunan özel kayma çıkıntılarıdır. Bu çıkıntılar vasıtasıyla beton ile sac arasında kayma kuvvetleri aktarılmakta ve sac kompozit döşeme mukavemetine katkı sağlamaktadır. Aksi takdirde sadece kalıp vazifesi görecektir.

Kompozit Kirişler:
Çelik kirişlerin üzerinde teşkil edilen kompozit döşeme Stud (kayma çivileri) ile çelik kirişler üzerine tespit edilirler. Studlar kompozit döşeme ile çelik kirişler arasında meydana gelen kayma kuvvetlerini aktararak beton ile çelik kirişin birlikte çalışmasını sağlamaktadır.
Bu şekilde en kesit gerilme dağılımı göz önünde bulundurulduğunda eğilmeye çalışan bir elemanda,
moment kuvvet çiftinin basınç bileşeni üstteki beton tarafından, çekme bileşeni de çelik kiriş tarafından karşılanmaktadır. Bu şekilde beton ve çelik kendi yapılarına daha uygun olan yük bileşenlerini taşımaktadırlar.

Kompozit döşeme etkisi ile çelik kirişlerin moment taşıma kapasiteleri artmaktadır. Bu da kompozit döşeme etkisinin dikkate alınmasıyla beton sadece bir yük olmaktan çıkmakta, çelik ile birlikte çalışan bir eleman haline gelmektedir. Bu sayede çelik kirişlerde %40’a varan oranda ekonomi sağlanabilmektedir.
Bu etkinin gerçekleştirilebilmesi için aralık ve sayıları belirli bir hesap yöntemiyle belirlenen studların kullanılmasıyla kompozit döşeme ve çelik kiriş arasındaki gerekli etkileşimin sağlanması ile mümkün olacaktır. Stud kullanılmaması deprem gibi yatay kuvvetleri yapıya etkimesi durumunda yapıda döşemenin sağladığı gerekli rijit diyafram etkisi sağlanamayabilir. Bu da yapının öngörülenden daha fazla yanal deplasman yapmasına ve yatay yüklerin meydana getireceği etkinin artmasına sebep olabilecektir.

BİLGİ VE TEKLİF İÇİN
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!

İletişim bilgilerinizi ve talebinizi paylaşın, en kısa sürede sizlere dönüş yapalım.